Van Hier

by 4.01.23

Leon Moorman werd door de Brabantse muzikant Hein Augustijn benaderd voor een prachtig streektaal project: ‘Van hier – een liedje in streektaal’. Augustijn nodigde zangers met verschillende dialecten uit om een couplet in van zijn nummer te zingen.

Hein Augustijn: “Van hier begon als een liedje over het Brabantse platteland waar ik ben opgegroeid. Geschreven in het dialect van de streek. Ik was blij met het resultaat, maar vroeg me af of het niet deel was van een groter verhaal. Want al hebben we allemaal een ander beeld van thuis, het gevoel is universeel.

Zo ontstond het idee om het nummer op te nemen met meerdere zangers uit verschillende delen van het land. Waarbij iedere artiest een deel van het lied voor zijn of haar rekening nam, in de eigen taal en met eigen woorden. En dat leverde een liedje op in het Drents, Limburgs, Achterhoeks én Brabants.

Het gevoel ‘van hier’ en de taal die daarbij hoort, zijn volgens hem universeel. Zo klinkt tussen het vertrouwde Brabants van Augusteijn ook het dialect van Limburg, Drenthe en de Achterhoek.”

Het lied ‘Van Hier’ wordt gezongen door de Brabantse Hein Augustijn en Gerard van Maasakkers, Jelske Wilmer uit Limburg, Hans Keuper uit de Achterhoek en Leon Moorman uit Drenthe. Één ding hebben zij gemeen, het zijn allemaal mensen die voelen dat ze hun emoties beter kunnen uiten in hun streektaal.

Bekijk hieronder de videoclip.