Songfestivalwinnares Getty stoomt Leon klaar voor Regio Songfestival: “Flirt met die camera!”

by 26.10.23

Leon Moorman samen met Getty Kaspers
© RTV Oost Arjan Staal

Ze won in 1975 met de Enschedese band Teach-In het Eurovisiesongfestival met het liedje ‘Ding-a-dong’. Bij wie kun je dan beter aankloppen voor tips en tricks dan bij zangeres Getty Kaspers? Als voorbereiding op de finale van het Regio Songfestival gaat onze Overijsselse finalist Leon Moorman langs bij Getty, want een goede voorbereiding is het halve werk! Samen met ambassadeur Willie Oosterhuis zocht Leon haar op in Markelo, waar Getty al jaren samen met haar partner Cor Smit woont.

Aan de koffietafel bij Getty en Cor laat Leon zich bijpraten. Hij zuigt de verhalen over het Eurovisiesongfestival letterlijk in zich op. “Ik heb je uiteraard gegoogled”, zegt Getty tegen Leon, “want als zoiets aan me gevraagd wordt, bereid ik me natuurlijk voor. Op muzikaal gebied hoef ik je niets te leren, dat is dik in orde.”

“Ik zag dat je ook koordirigent bent en ik denk dat je heel vaak tegen je koorleden zegt dat ze goed moeten articuleren. En dat vind ik eigenlijk ook van jou: je zingt in de streektaal en juist dan moet je duidelijk articuleren. Het is soms wat lastig te volgen.”

Laat je mooie ogen zien

Op verzoek van Regio Songfestival-ambassadeur Willie Oosterhuis heeft Getty drie adviezen voor Leon. “Kijk af en toe naar het publiek, dat is heel belangrijk. Ik zie nu dat je hele mooie ogen hebt, laat dat ook af en toe zien. Want jij houdt tijdens het zingen heel vaak je ogen dicht. Als ik vroeger een televisieoptreden had, bijvoorbeeld in Toppop, zei ik tegen de cameraman: ik ga zo met je flirten. Dat moet jij straks ook doen: flirt met de camera.”

Eenmaal op de praatstoel vervolgt Getty: “Wat zou je er van vinden om de microfoon in je hand te houden in plaats van op een standaard? Want in je optreden beweeg je je vrije hand steeds op en neer en als je er eenmaal op let, kan het irritant worden. Of anders: stop je hand in je broekzak.”

Willie, Leon en Getty aan tafel
© RTV Oost

Oefenen voor de spiegel

Op advies van Getty zegt Leon toe elke dag tot aan de finale het nummer voor de spiegel te oefenen. Gevraagd naar de zenuwen zegt Leon dat hij altijd een gezonde wedstrijdspanning heeft, maar dat die van hem afglijdt zodra hij op het podium staat. “Dat is goed”, aldus Getty, “ik heb wereldsterren gezien die voor een optreden helemaal kapot waren van de zenuwen. Als jij dat van je af kan laten glijden, dan is dat positief.”

Depressieve jongeren

De tekst van het lied ‘Dat Ik Leef’ dat Leon in de finale van het Regio Songfestival zingt, spreekt Getty erg aan. “Waar jij over zingt heb ik ook meegemaakt, er is geen hoogtepunt zonder dieptepunten. Er zijn momenten in het leven waarop je door een diep dal moet. En als je tegenwoordig om je heen kijkt: hoeveel jongeren zijn er wel niet depressief? Een tekst waarin veel mensen zich kunnen vinden.”

Over de kansen van Leon zegt ze: “Je moet gewoon je ding doen, je stinkende best. Of je wint hangt altijd af van toeval, het juiste liedje op het juiste moment. Maar weet je, als je niet wint, ben je tóch een winnaar, want je staat maar mooi op dat podium te zingen voor het hele land.”

Klik hier voor het de volledige tekst en bewegende beelden van het interview, op de website van RTV Oost.