Leon Moorman namens Overijssel naar finale Regio Songfestival

by 19.10.23

De gelukkige winnaar Leon Moorman
© RTV Oost, Arjan Staal
De gelukkige winnaar Leon Moorman
© RTV Oost, Arjan Staal

Na een spannende halve finale waarin acht Overijsselse kandidaten met elkaar streden om een plekje in de landelijke finale, kreeg vanmorgen zanger Leon Moorman uit Zwolle van Regio Songfestival-ambassadeur Willie Oosterhuis te horen dat hij onze provincie gaat vertegenwoordigen met zijn nummer ‘Dat ik leef’.

Leon Moorman kwam na de stemweek als favoriet uit de bus bij zowel het Overijsselse publiek als bij de vakjury en is daardoor met recht de winnaar. Willie Oosterhuis ‘overviel’ Leon Moorman en zijn vriendin thuis met het goede nieuws, en overhandigde met een confetti kanon de oorkonde van deelname.

Willie en Leon met de oorkonde
© RTV Oost; Arjan Staal

Naar een reactie gevraagd zei Leon opgelucht te zijn, maar tegelijk ook verrast. “Ik wilde dit zó graag, en heb ook via social media lopen lobbyen, maar het is natuurlijk altijd afwachten of het lukt. Om de spanning wat weg te halen ben ik vanmorgen nog gaan sporten, maar dat hielp niet echt”, aldus de zeer blije Moorman. De komende weken gaat hij zich samen met Willie voorbereiden op de finale en dat kun je volgen op radio, televisie, online en op social media.

Je zou Leon Moorman een Overijsselse Drent of een Drentse Overijsselaar kunnen noemen: hij is geboren in Drenthe, maar woont al 12 jaar in Zwolle. Daar kreeg hij zijn muzikale opleiding (Leon studeerde aan het Conservatorium ARTEZ) en is hij blijven wonen.

Spontaan in de streektaal

Leon maakte vanaf 2015 deel uit van de succesvolle band Scrum uit Kampen, met folkrock, traditionele Ierse en Schotse liedjes in een rockjasje. Daarvan was hij de leadzanger en zong hij de Engelse teksten. Zo’n vijf jaar geleden begon hij bij toeval in het Nedersaksisch te zingen. Hij schreef zijn eerste dialectliedje toen hij zich in een spontane bui inschreef voor het Drents Liedjesfestival in 2018. Een jaar later deed hij opnieuw mee, met ‘Knooin’ waarmee hij de winst pakte. Later dat jaar won hij in Italië de publieksprijs op het SUNS Europe Songfestival for Minority Languages. Sinds die tijd is hij gestopt met Scrum en richt hij zich vooral op teksten in de streektaal.

Wervelende show

De finale van het Regio Songfestival vanuit de Stadsschouwburg in Utrecht wordt een wervelende avond waar de regio centraal staat; elke regionale omroep wordt vertegenwoordigd door een getalenteerde kandidaat en één van hen wint dit eerste Regio Songfestival. De show wordt op zaterdagavond 4 november vanaf 20.30 uur live uitgezonden op de sociale media-, YouTube- en televisiekanalen van alle dertien regionale omroepen.

Onze Regio Songfestival-ambassadeur Willie Oosterhuis is blij met deze winnaar. Zijn commentaar op het liedje lees je hier:

‘Ik bin de weg… al eemn kwiet!’ Een goed boek… een goed verhaal begint met een pakkende zin. Een goed lied dus ook! Jezelf durven verdrinken… om toch te zwemmen… Jezelf durven verliezen… om toch te winnen… Op het diepste van het diepste durven zijn… om te voelen… ‘Dat je leeft’… Dit talent uit Drenthe woont al bijna 13 jaar in Zwolle… Daar is hij de singer songwriter geworden, die de afslag naar D(ialect)-Pop nam. Leon Moorman zingt niet over de boer en het boerenleven… Hij zingt over wat hemzelf beroert… in de taal van ons platteland. Gevoelige stem in zangerig dialect… in een professionele eigentijdse productie. Ik geloof hem! Maar niet als hij zingt ‘Ik bin de weg… al eemn kwiet’… Leon Moorman heeft de weg gevonden.

Klik hier voor het hele artikel van RTV Oost inclusief 2 videos.